lördag 30 april 2011

En värd Utan fokus på pengar?

Hej !

Fick mig en riktig tankeställare då min kompis Marcus Oloffson skrev i en komentar på facebook att han ofta funderar på hur världen skulle se ut om människan slutade fokusera på bara pengar?

En fråga som jag tror fler borde ta o fundera över, för det ligger faktist mycket bakom det.

Om man tänker efter riktigt noga så är allt som människan presterar är beroende av en ekonomisk vinnst, utom mycket få ting. De flesta människor är inte beredda att satsa någon på miljön så länge det inte går med ekonomisk vinst.

Vi tar vattenkraften som ett mycket enkelt exempel: Vattenkraft är en jätte bra energikälla i sig men idag så är fortfarande de flesta vattenkraftverk riktiga miljöbovar. De stoppar helt upp flödet av vatten i det aktuella vattendraget vilket får enorma konsekvenser. Till exempel: hindrar man fisk och andra djur att vandra förbi, de sätter hela vattendragets naturliga kretslopp ur ballans coh mycket mycket mer.

Bolagen som driver kraftverken kan göra kraftverken mycket miljövänligare genom att till exempel bygga ett omlöp vilket inte skulle kosta bolaget särskillt mycket, men varför har då inte alla redan gjort detta?

Chefer på bolagen anser att ett omlöp skulle bildra till att effektiviteten på hela kraftverket minskar då man låter lite vatten rinna för bi.

Men sanningen säger att i ett normalt kraftverk skulle endast effektiviteten minska med någon eller några promille.

Ett Tydligt exempel på hur människan förstör miljön enbart för pengar och släpper inte till före dom går med vinst ekonomiskt på förbättringar som bidrar till en bättre miljö. Men faktum är den att Mänskligheten och hela våran planet går till mycket stor vinst om man slutar fokusera så mycket på pengar utan istället väger in miljön som en allt tyngre faktor när man diskuterar frågor som på något sätt skulle kunna beröra våran natur.

Så vad Väljer du när det kommer till sin spets och du har möjlighet att påverka?

Här Är några som ska visa vad vattenkraften gör för miljön genom att göra en film, mer om dem kan du läsa i bloggens första inlägg

Ha det nu så bra så ses vi snart igen ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar