torsdag 28 april 2011

Vårens Tankeställare

Hej igen !

Nu när våren är här och vattnet börjar bli varmare så kan jag inte undgå att tänka på alla fiskar i våra vatten. För många av dem är våren en speciell tid, mycket händer. Dem ska äta upp sig, hitta in till grundområden och sedan föröka sig.

Detta är något som innebär mycket för den akvatiska miljön. Från att det varit kallt i vattnet i flera månader och allting varit mörkt och kallt så blir det helt plötsligt full fart och mycket kommer i rörelse. Insekterna vaknar till liv och det väcker också fiskarnas intresse. Många av våra vattenlevande varelser skall reproducera sig och det skapar en livlig miljö.
För de mindre djur som inte är könsmogna ännu innebär denna tid också väldigt mycket. De stora predatorerna i vattnet blir mer aktiva och söker effektivt sin föda så det gäller att hålla sig undan från dessa hemska monster.

Allt detta är en naturlig process och såhär borde det se ut i alla våra sjöar och vattendrag, men så fungerar det tyvärr inte i dagens samhälle.
Stora utsläpp av sura ämnen skapar allt surare regn och det försurar hela våra vatten, våran skog och ja, hela den natur som vi ännu har. Detta bidrar till att den biologiska mångfalden sätt ur ballans och hela processen som beskrivs ovan får en oballans.
Konsekvenserna är olika beroende på miljöns buffertkapacitet, men vi kan se exempel där arter helt har dött ut i vissa vatten, på andra ställen har det inte gått lika långt men det är fullständig oballans mellan arterna i vattnet på grund av hur mycket en art tål.
Detta skapar onaturliga omständigheter när fiskar och andra vattenlevande djur går in i processen som är beskriven ovan.

Nu skall jag inte snacka mer biologi men vad jag vill få ut av det här är vilka fruktansvärda konsekvenser det får när vi förorenar miljön och det som är skrivet här är bara en av Väldigt Väldigt Många saker som bidrar till Kaos i våra vatten. Det skulle gå att skriva hur många sådana här inlägg som helst om olika faktorer som påverkar.

Så kanske dags att böra tänka sig för hur man beter sig i miljön?
Dags att börja stödja dem som kämpar för miljön, eller se till att man i vardagen inte är en av dem som bidrar mest till utsläppen?

Ta nu och njut av det fina vädret och tänk till!
Skitfiske på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar